DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 17.12.2019 09:52:24

Domeček na konci vesnice

2010

PF 2011

 

 

=====================================================================================================================

Je tu zima

 

      Jsme zasypáni sněhem, asi jako všude. Tak si to zatím užíváme.

 

              

 

              

 

         

 

=========================================================================================================================

 

Chovatelská stanice

     Ohlašujeme, že již máme oficiálně schválenou chovatelskou stanici s názvem MOBILIS IN MOBILE. Což v překladu z latiny znamená POHYBLIVÝ V POHYBLIVÉM. Mimo to, že to bylo heslo kapitána Nema, tak to výstižně charakterizuje temperament i náturu našich psů.

 

 

=========================================================================================================================

 

Netradiční hon na lišku

 

    Nastal podzim a pořádají se hony na lišku. Jeden netradiční hon na lišku provozují i naše feny chrtice Vali a welsh corgi "liška" Eliška. Náš hon je netradiční v tom, že chrtice nehoní "lišku," ale "liška" chrtici.

 

         

 

=====================================================================================================================

Klasifikace beranů - Zlobice

 

      V sobotu 23.10. jsme jeli z naším beránkem na klasifikaci plemenných beranů na Zlobici. Klasifikoval nás prof. Ing. F. Horák Csc. Náš beránek se mu moc líbil a nechtěl věřit, že jej máme v úmyslu prodat. Dostali jsme známku ER a 98 bodů. Prakticky nám byly strženy body jen za zatím ještě neucelenou strukturu vlny. Nicméně následná aukce se z důvodu nezájmu nakupujících nekonala, tak jsme beránka dovezli zpět domů. Tak zájemci neváhejte je volný. Více v rubrice Nabízíme.    

 

                  

 

=======================================================================================================================

Hezké odpoledne

 

     Ve středu 20.10. jsme s naší borderkou Ufo vyrazili na návštěvu k manželům Loučkovým. Milan si vyzkoušel s Ufinkou pasení. Byla to jeho premiéra, protože dosud s našimi pejsky pásla Zuzka. Vypadá to, že z nich budou dobří parťáci. Sice Milanův styl vedení velmi připomínal řízení provozu na křižovatce, ale i to brzy vypiluje. Bylo to úžasné odpoledne, odvezli jsme si nové zážitky a informace a aby toho nebylo málo, tak i nepříbuzného kačera indického běžce.

 

                       

 

                   

 

=======================================================================================================================

 

Výstava Vysočiny - Bohdalov

 

      2. a 3.10. probíhala v Bohdalově výstava králíků, slepic a holubů. Nově byly letos zařazeny i ovce a kozy. Celkově bylo na výstavě více než 3 000 zvířat. My jsme předvedli slepice, králíky a ovce.

      Slepic jsme vezli celkem 13 kusů. Dvě kolekce (1,1) z. malajky rodobarvé a tři kolekce (1,2) z. faverolky lososovité. U malajek jsme si velké naděje na úspěch nedělali, protože se nám před výstavou doma poprali kohouti a byli celí mokří a od bláta. Tak jsme hodně času věnovali jejich předvýstavní přípravě. Moc nás překvapili, hodně se líbili. Posuzoval je slovenský "bojovničkář" Peter Krajčír. Jedna kolekce byla oceněna 93b kohout a 91 b slepička a druhá kolekce dostala 93,5 b kohout a 93 b slepička a zároveň dostali i čestnou cenu. K našemu údivu se dokonce i umístili na 3. místě v soutěži chovatelů okresu Žďár nad Sázavou. Porazily je jen vysokohnízdíci kachny a australky. Naše z. faverolky dopadly průměrně, všechny dostaly 92 b. Faverolky posuzoval A. Sedlák.

         

      Z králíků jsme přivezli jen 3 burgundské samce. Ti byli méně úspěšní než naše drůbež. Dostali jsme 89 b, 91 b a 92,5 b.

 

    Také velkou radost nám udělal úspěch našich letošních jehňat. Ovce a kozy posuzovali Ing. Mareš a Ing. Růžička. Naše jehňata se umístila na 2. místě za kolekcí romanovek. Měli jsme radost, že se líbili, protože 23.10. povezeme našeho mladého beránka na klasifikaci. Tak doufáme, že se bude stejně dobře líbit, jako tady na výstavě a třeba o něj i některý kupec projeví zájem.

           

      Velkou pozornost také budila naše border kolie Ufo, která tématicky doplňovala expozici ovci a koz. Pro Ufinku to byla příležitost, jak se nechat pořádně "pomazlit" a hlavně pro děti to bylo další spestření. My jsme měli radost, že se naše Ufo setkává s lidmi a zvyká si na rušné prostředí. S mumrajem si poradila na výbornou, prostě se v ní nezapře krev canisterapeuta.

                   

     Z výstavy jsme se vrátili spokojení. Navázali jsme nové kontakty a také jsme některá zvířata prodali. Novým majitelům přejeme moc chovatelských úspěchů.

 

=======================================================================================================================

 

Národní výstava psů - Brno

      25. - 26.9. probíhala  v Brně národní výstava psů. Naše border kolie Ufo byla hlášena do třídy dorostu, aby získala první zkušenosti z výstavního kruhu. Fen ve tř. dorostu bylo 9, takže početná konkurence. Známku dotala pouze NADĚJNÁ, protože v pohybu přetočila ocas nad linii hřbetu. Též ji rozhodčí p. Leoš Jančík vytkl vzadu trochu s sbíhavé paty v pohybu. Posuzování nebudeme komentovat ani zlehčovat, ale vypadalo to, že pan rozhodčí nebyl seznámen se změnami standardu tohoto plemene, které nedávno proběhly.

 

                   

 

Vrámci této výstavy probíhala i bonitace pro plemeno welsh corgi, tak jsme nahlásili i naši Elišku. Víme, že naše Eli nikdy nebude sbírat spousty výstavních titulů, ale podle našeho názoru je to zvíře, které splňuje podmínky pro chovnost. Tak se také stalo a Eliška byla úspěšně zbonitována a je již CHOVNÁ. Její bonitační kód je: 

I 5 A C2 E3 G1 J2 L10 M9 N3 S1

Gratulujeme Eli!

 

                   

 

======================================================================================================================

 

Zkoušky v pasení ovcí - Martínkovice

 
     Od pátku 10.9. do neděle 12.9. probíhaly v Martínkovicích u Broumova zkoušky a zároveň MR v pasení ovcí. Rozhodli jsme se přihlásit naši welsh corginu Elinor na zkoušky. Původně jsme měli v úmyslu jít na zkoušky až v říjnu na Podkost, ale nakonec jsme se rozhodli pro Martínkovice, protože jsme zde o prázdninách trénovali. Navíc pasení na Podkostí se termínově kryje s výstavou králíků, drůbeže a holubů v Bohdalově, které se hodláme zúčastnit.
     Na zkoušky HWT  nás bylo celkem 6. Trať jsme s Eliškou proběhly rychlým tempem, protože její náruživost se dá jen velmi obtížně korigovat. Eliška dává do pasení vše, byla by schopná se kvůli ovečkám i uštvat. Více jí vyhovuje početnější stádo (víc jak 30 kusů), tak 15 oveček vodila až příliš rychlým tempem. Zkoušky jsme nakonec splnili s 66 body a skončili jsme na 4. místě. Byl to pro nás úžasný výkon. Jsme moc rádi za všechny připomínky (i výtky). Budeme muset zkoušet jiné způsoby v pasení ovcí, které by mohly Elišce více vyhovovat a hlavně budeme muset zapracovat na poslušnosti.
     Byl to úžasný, ale vyčerpávající víkend. Teď už múže Eliška na výstavě do třídy pracovní. Gratulujeme Eli!
 
 
                
 
 
=======================================================================================================================

Všechno nejlepší, Hercegu

 
     6.9. oslavil náš Herceg 3. narozeniny. Přejeme mu vše nejlepší, hodně zdraví a ještě spoustu úspěchů na sportovním i výstavním poli. Vlastnoručně dělaným psím dortem (trochu jsme se inspirovali na stránkách CHS vipetů Ayort Back) jsme oslavili jak Hercegovy narozeniny, tak i jeho fantastický úspěch v Rábapatoně na Mistrovství světa. Ještě jednou, Hercíčku, gratulujeme.
 
 
 
               
 
 
=======================================================================================================================

 

Dostihy chrtů - Mistrovství světa - Rábapatona (HU)

 

     Vyvrcholením naší sportovní sezńy s našimi chrty bylo MS na dráze v Rábapatoně. K tomuto dostihu jsme také časovali top formu našeho Hercega. Vali zůstala doma, protože se nenominovala. V Rábapatoně nás čekalo několik překvapení:
 
     Peníze. Po zaplacení startovného 25 euro a poplatku za stan na 1 noc 10 euro, jsme ještě museli zaplatit katalog 10 euro. Všude kam jezdíme (ať už je to výstava nebo závody), je v katalog zahrnut v ceně startovného, tady NE.
 
     Mokro, déšť, bahno a komáři nás nepřekvapili, na to jsme byli připraveni.
 
     Časový skluz oproti programu nás též nepřekvapil. Chvíli pršelo tak, že se s finálovými běhy muselo trochu vyčkat. Nemalou zásluhu na skluzu měli i majitelé psů, kteří nebyli schopni své chrty po doběhu odchtit. Následkem byly komické hony na neposlušného chrta, který si s potěšením užíval své "chvilky slávy."
 
     Ceny. 1. umístěný pes ve finále dostával nádhernou dečku a všichni potom nástěnné hodiny s motivem a logem tohoto závodu. Buhužel nebyl vydáván žádný diplom ani upomínkový list, medaile, kokarda či pohár.
 
     Mile nás překvapil náš Herceg krásným 4. místem. V závodě bylo celkem 9 psů, jedno jméno zvučnější než druhé. Na našem Hercegovi je vidět jeho mládí, kdy ještě neovládá taktiku běhu s více protivníky. Bohužel se ve finálovém běhu nechal zavřít u bariéry, takže z 2. místa spadl na poslední. Ale i tak se nevzdával a snažil se to ještě vytáhnout. Stačilo to už "jen" na 4. místo. Pro nás to znamená, že mu příští rok dopřejeme více tréninku ve vícečetném poli. Což samozřejmě budeme muset jezdit do Maďarska, protože v ČR se dostuhů neúčastní více maďarských chrtů, než jsou ti naši. Pokud se zadaří, vyzkoušíme připravenost našeho Hercega na MS 2011 v Belgii.
 
     Co říci závěrem. Jsme rádi za spoustu nových zážitků, jsme spokojeni s umístěním, jsme moc šťastní, že se nikdo nezranil. Máme na co vzpomínat a také máme novou výzvu, za kterou půjdeme. MS 2011 BELGIE!!!
 
      Do fotogalerie jsme přidali pár foteček.
 
Tabulka pořadí finálového rozběhu maďarských chrtů - psů

 

Poř.

jméno psa

Jméno majitele

země

čas

ztráta

titul

1

Csíkos Jaguár Titusz

Fülöp Tibor

Hungary

31.427

  00.000

 

2

Csillag Ajandek Smiling Rose

Wins Thierry

Switzerland

31.512

+00.085

 

3

Vakvágta Indián

Lóky Annamária

Hungary

31.548

+00.121

 

4

Akácvirág von der Hálapénz

Chlumská Zuzana

Czech Republic

31.735

+00.308

CACIL

5

Puszta König's Csintalan

Bednar

Germany

32.148

+00.721

Res. CACIL

6

Gyuszika's Diamant EM'09

Jago/Christiansen

Germany

32.415

+00.988

 

 

 
             
 
         
 
 
=======================================================================================================================

Dostihy chrtů Letní pohár (CACIL) - Lednice

     21.8. se konal v Lednici Letní pohár. Pro tento dostih jsme se rozhodli, protože je to pro nás poslední příležitost potrénovat na dráze před Mistrovstvím světa, které bude za 14 dnů (5.9.) v maďarské Rábapatoně. Je pravda, že jsme měli trochu strach, aby se na dráze nestala nějaká kolize a psi se nezranili nebo popř. nebyli diskvalifikováni. Protože pravidla říkají, že i přihlášený pes na Mistrovství světa nesmí být do datumu konání Mistrovství diskvalifikován. Pokud se tak stane, nesmí na Mistrovství startovat. Ale vše dobře dopadlo. V Lednici jsme startovali celkem 3 maďarští chrti. Naši Herceg a Vali a ještě rakouská fenka Dévaj Pompás. Měli jsme radost, že si Herceg bude moci vyzkoušet taktiku i proti více psům, než jen proti naší Vali. Herceg se ukázal dobrým bojovníkem a oba rozběhy vyhrál. Na druhém místě byla rakouská Dévaj Pompás, která se lehce nevzdávala a ve finále se našeho Hercega dlouho držela. Třetí doběhla naše Vali.
     Děkujeme pořadatelům za pěkný dostih, moc bojovali s technikou, kdy se neustále přetrhávalo lanko od návnady. Což v tak parném počasí nebyl jednoduchý boj.
 
 
 
          
 
 
=======================================================================================================================

Pasení ovcí - Martínkovice u Broumova

   
 
       16.8. jsem vyrazila sama s naší welsh corginou Elinor na týdení pobyt s nácvikem pasení oveček. Moc jsme potřebovali intenzivní "nalejvárnu" (já i pes), proto jsme hledali na internetu, kam bychom mohli jet sbírat nějaké zkušenosti. Naskytla se nám možnost pobýt v CHS Flying ear (paní Ivany Horské). Tato chovatelská stanice se zabývá převážně chovem krátkosrstých kolií. Pravda, je to od nás velká dálka (cca 190 km), ale intenzivní pasení je úplně o něčem jiném, než dojíždět na jednotlivé lekce. Statek "Létajících oušek" je položen v nádherné přírodě nedaleko Broumovských stěn, tak se zrovna nabízelo i pěkné prostředí pro nějaké výlety. Naše Eliška si vedla výborně. Naší největší slabinou je poslušnost, kterou se budeme snažit vylepšovat a snad se propracujeme i k nějakým zkouškám.
      Mé díky patří Ivaně Horské za velmi přátelské přijetí a metodické vedení v práci se psem a také mojí rodině, která přebrala mé domácí povinnosti a umožnila mi prožít 5 nádherných dnů.
 
 

     

     

 
=======================================================================================================================
 

Na návštěvě

 
     V sobotu 14.8. jsme  jeli navštívit příbuzenstvo naší  border kolie UFO. V CHS Akumulator je její sestra Unicat a samozřejmě i máma Dyna. Chtěli jsme si také vyzkoušet pasení oveček pod dohledem někoho fundovaného. S Unicat už se pomalu začíná pracovat, tak nechceme s naší UFO zůstat pozadu. Ufinka byla skvělá, o pasení toho ví víc než my. Tak to vypadá, že hlavně se budeme muset učit my. Radko Loučka nám také předvedl, jak s Robem pase ovečky na větší vzdálenost. Nakonec jsme udělali rodinné foto (UFO, Unicat a maminka Dyna). Bylo to moc bezva odpoledne, jakmile vstřebáme zážitky a poznatky, velice rádi vyrazíme na další lekci v pasení.
 
 
 
                    
 
 
=======================================================================================================================

Středoevropský pohár - Kolín

 
     V sobotu 7.8. se konaly 3 akce, kterých jsme se chtěli zúčastnit. V Brně se konala klubová výstava border kolií, ve Slavkově u Brna se konala klubová výstava welsh corgiů a v Kolíně se běžely dostihy o středoevropský pohár. Vzhledem k tomu, že s naším Hercegem plánujeme účast na MS v dostizích, upřednostnili jsme dostihovou dráhu.
     Počasí nám nepřálo, tak kvůli dešti muselo být druhé kolo zrušeno. Tráva byla opravdu hodně kluzká a místy byly na dráze kaluže. I kdyby se druhé kolo nerušilo, tak bychom psy na dráhu nepustili. Zrušení druhých běhů bereme jako velmi rozumné a zodpovědné s ohledem na zdraví pejsků. Ale i tak patří pořadatelům obrovský dík za jejich snažení a práci, která byla náročnější než za běžných podmínek.
     Z maďarských chrtů starovali pouze naši, což nás nepřekvapovalo. Herceg zvítězil (což nás také nepřekvapovalo) a dokonce i za těchto podmínek zlepšil traťový rekord, který doposud i sám držel. Takže nový traťový rekord kolínské dráhy pro maďarské chrty je 31,11 s (480 m).
 
=======================================================================================================================

 

Holdfény Derby - Rábapatona 2010

       V rámci přípravy na zářijový vrchol dostihové sezóny jsme se rozhodli ještě jednou Hercega vzít na dráhu do Rábapatony. Vali jsme nechali doma odpočívat po dogtrekkingu. Vali s námi v září na mistrovství světa do Rábapatony nepojede, tak ji letos necháme běhat už jen v ČR.

     V Rábapatoně se 31.7. běželo noční derby, které však bylo z organizačních důvodů přesunuto na odpoledne. Takže ve tmě bylo jen vyhlášení výsledků, samotné běhy byly za světla. Psi maďarští chrti se přihlásili celkem 3. Není to velký počet, ale pro porovnání v konkurenci to stačí. Od minulého dostihu v Rábapatoně se náš Herceg opravdu výrazně zlepšil. Minulý čas 33,03 vylapšil na 32,67 s (495 m). Stačilo to na nádherné 2. místo. Vítězem byl Vakvágta Indián, 2. byl náš Herceg a na 3. místě byl Vakvágta Imposztor.

    Doufáme, že se Herceg bude i nadále zlepšovat a v září ukáže, co umí. Video z tohoto dostihu naleznete ve Fotogalerii - akce v sekci videa.

 

                    

 

             

 

=======================================================================================================================

 

Dogtrekking  - Stopou strejdy Šeráka

      V době od 22. do 25. srpna 2010 se konal dogtrekking v Lázních Lipová v Jeseníkách. Na trať dlouhou 81 km vyrazil Milan s Valinkou. Start byl v pátek ráno v 07:00 hod. Milan s Valčou zdolali kopec Šerák, následně pokračovali na Keprník a dolů k obci Branná, kde byl druhý kontrolní bod. Následně pokračovali dál ke Starému Městu a na Kralický Sněžník. Večer došli těsně pod Kralickým Sněžník, na chatu Návrší (35. km). Zde se rozhodli pro bivak. Bohužel je zde stihla bouřka a místo, které zvolili pro bivak nebylo moc vhodné. Druhý den ráno byli celí promočení. Navíc Milan zjistil, že Valinka kulhá a proto závod vzdal. I když závod nedokončili, tak byl rád, že se zúčastníl.  Děkujeme pořadatelům za krásné zážitky.

 

                      

 

=======================================================================================================================

 

Máme malé kačenky

     Přestože se malí indičtí běžci měli líhnout až v pátek 16.7., tak už od úterka 13.7. se klubou na svět. Nebudou to žádní výstavní šampioni, vajíčka máme od manž. Loučkových z jejich pestrobarevného hejna. Ale radost nám udělali velikou, obzvlášť když uvážíme, jak se letos většině chovatelů kachny špatně líhnou. Zatím jich máme 12 a ještě se z líhně něco ozývá.
 
 
                                    
 
 
=======================================================================================================================

Parné léto

     Vzhledem k vysokým teplotám, tráví naši psi léto poleháváním ve stínu a vycházkami k rybníku. Nic jiného se dělat nedá. Video z vycházky k rybníku je ve Fotogalerii - akce v sekci videa.
 
 
 
                 
 
                
 
 
=======================================================================================================================

Chrtí dostihy Grand Prix - Lednice 4.7.2010

     Na tento dostih jsme se velmi těšili, protože po loňské zkušenosti se nám moc líbil. Navíc tu mělo startovat celkem 6 maďarských chrtů, v České republice nevídaný počet. Nakonec byli jen 4, ale i to byla nádherná podívaná a hlavně to byla pro naše psy možnost, vyzkoušet si nějaký společný běh. Mimo našich psů běžely i feny Devaj Pompás a Devaj Rokolya, obě z Rakouska. Obě fenky jsou velmi silnými soupeřkami. Náš Herceg se ukázal jako pravý bojovník, kdy po nevydařených startech vždy doběhl na 1. místě. Vali ve finále doběhla na krásném 3. místě, avšak když se v hromadné kolizi po srážce se soupeřkou ohnala, byla nakonec diskvalifikována. Finálový běh byl velmi "adrenalinový" zážitek, kdy po kolizi 3 fen zústal náš Herceg uzavřen na posledním místě. Ale dokázal se postupně dostat na 1. místo. Bohužel z finálového běhu nemáme videozáznam. V rubrice Fotogalerie - akce v sekci videa se můžete podívat na video z prvního rozběhu.
     Děkujeme pořadatelům za skvělý den a těšíme se na další ročník.
 
 
 
                  
 
 
=======================================================================================================================

Zkoušky v pasení ovcí - Podkost 26.6.2010

     Vsobotu 26.6. jsme se s naší velškorginou Eliškou vydali do Podkostí na zkoušky vloh v pasení oveček (ZVOP). Jako doprovod s námi jela i borderka Ufo. Bylo to bezva Eliška prospěla a my se budeme snažit dále na sobě pracovat, protože pomýšlíme i na vyšší stupně zkoušek v pasení oveček. Elišku to moc baví a pro nás je to nový směr v kynologii a také příležitost se potkat s perfektními lidmi, kteří provozují pasení. Na odpolední seminář jsme už bohužel nemohli zůstat, protože Milan musel odjet na noční službu do práce. V říjnu by se měl podobný víkend, kdy budou probíhat zkoušky i semináře opakovat, tak se budeme moc těšit. Video ze zkoušek je ve Fotogalerii - akce v sekci videa.
 
 
 
                   
 
 
=======================================================================================================================

Šampionát velšských plemen koní - Pardubice 19.6.2010

 
     V sobotu jsme se vydali do Pardubic na výstavu velšských plemen koní. Jeli jsme jen koukat, protože naše ponička ještě nemá vyřízené papíry. Věnovali jsme se převážně cekcím A, C a D. Také jsme přijeli fandit hřebci Blackhill Image, kterého jsme si vybrali pro naši Portu na připuštění. Výstava byla super. Počasí vyšlo nádherné a účast koní byla velká. Bylo tam k vidění přes 100 koní. V rubrice Fotogalerie - akce, je několik fotografií.
 
 
 
                                           
 
 
=======================================================================================================================

 Milá návštěva

     V pátek 18.6. k nám přijela na návštěvu sestřička naší border kolie Unicat Akumulator. Holky si spolu pohrály a manželé Loučkovi přijeli i se svým psem Robem a fenkou Riou. Byl to nádherný den, sdělili jsme si spoustu zážitků a hlavně jsme porovnali naše mladé holky. Ukázalo se, že naše Ufinka je podobná více na maminku a Unicat zase na tatínka. Bylo to moc milé setkání. Pak ještě nám Rob ukázal, jak máme s našimi ovečkami pracovat. Loučkovi si odvezli několik saských kachýnek a nějaké malajské bojovničky a dovezli nám vajíčka indických běžců. Vajíčka jsou již v líhni a my se budeme těšit, jak dopadne líhnutí.
 
 
 
              
 
 
=======================================================================================================================

Mezinárodní mistrovství ČR v coursingu - Kralupy nad Vltavou 12.6.2010

 
     Vrámci propagace plemene maďarských chrtů jsme se rozhodli vyrazit na coursing. Vzali jsme s sebou jen Vali, protože Herceg je na coursing příliš rychlý a hrozilo by nebezpečí zranění. Valinka byla bohužel jedinou zástupkyní svého plemene, protože pes ICH Vágtazó Cirkusz kvůli zranění nepřijel. Trať byla příjemná vedla mezi zástinami, takže poskytovala i možnost přeskočení překážky. I pár velmi ostrých lomů  a proběhnutí skrz stromořadí prověřilo manévrovací schopnosti psů. Účast byla celkově velká, proto byl závod rozdělen podle plemen do 2 dnů. Moc se nám to líbilo a zavzpomínali jsme si na staré časy, kdy jsme jezdívali na coursingy ještě s našimi starými psy. Uběhlo už více než 6 let a i lidé kolem tohoto sportu se obměnili, takže kromě stálic našeho coursingu, manželů Holubových, jsme většinu lidiček neznali. Nicméně moc hezky jsme si to užili a Valinka si vyzkoušela své vyrtvalecké schopnosti. Nikdy trať v délce 900m neběžela. Takže se nakonec s 365 body stala Mistrem ČR 2010 v coursingu.
 
 
                    
 
 
=======================================================================================================================
 

Mezinárodní mistrovství Maďarska v chrtích dostizích - Rábapatona 5.6.2010

     Přestože naši chrti ještě nejsou po zimě dostatečně rozběhaní, rozhodli jsme se vyrazit na tento prestižní závod za konkurencí do Maďarska. Vali si 23.5. dodělala licenci a byl to její 1. oficiální závod. I když jsme si velké šance na umístění v konkurenci psů z Maďarska a Německa nedělali, moc jsme se na tuto akci těšili. Přihlášeno bylo 20 maďarských chrtů (15 fen a 5 psů). Tolik jsme jich pohromadě ještě neviděli. Netušili jsme, jak se bdude našim chrtům líbit místní dráha, protože je písečná a to jsme ještě nikdy nevyzkoušeli. Také vzdálenost je oproti našim zvyklostem delší, běhá se na 495 m (u nás se běhá na 480m).
    My i naši psi jsme nakonec byli z dráhy nedšení, jen to strašné množství komárů bylo únavné. Vali zaběhla moc hezky, ale protože se ve startovním boxu otočila a v momentě, kdy se box otevřel, zůstala v boxu s hlavou v opačným směru, vystartovala s velkým spožděním, které se jí bohužel už nepovedo stáhnout. Prostě boxy jsou naše slabina, kterou musíme ještě vypilovat. Ale přestože v momentě startu již byli všichni v půli první rovinky, Vali je bojovnice a nevzdávala to a snažila se běžet. Pouze poslední start se jí povedl s menším spožděním, tak ve finále C doběhla na 3. místě s časem 36,53 s.
     Hercegovou slabinou byly též boxy. Přestože se neutáčel, jeho starty nebyly tak pohotové, jako u jeho soupeřů. Ale Herceg běhá srdíčkem a nakonec několik soupeřů předběhl. Jeho výkon mu ve finále B vynesl krásné 2. místo s časem 33,03 s.
    Na dráze v Rábapatoně se nám moc líbilo a nás i naše psy moc bavilo běhat v konkurenci s ostatními. Ještě před Mistrovstvím světa, které bude letos v září na této dráze, bychom se sem ještě chtěli jednou podívat a připravit se na zářijové vyvrcholení dostihové sezóny.
     Užili jsme si nádherný den s našimi chrty a viděli se s příjemnými lidmi, které známe z našich dostihových drah. Čeština a slovenština tam byly slyšet poměrně často. Navíc musíme poděkovat naší kamarádce Markétě, že nám byla vždy k ruce a také nám fotografovala. Budeme se těšit na její fotky, zatím sem dáme nějaké naše fotečky. Video běhu Hercega si můžete prohlédnout ve Fotogalerii - akce v sekci videa a fotky si můžete prohlédnout ve Fotogalerii - sekce Mezinárodní mistrovství Maďarska 2010 (foto pořídila kamarádka Markéta HÁLOVÁ).
 
 
                   
 
 
=======================================================================================================================
 

Trénink v pasení ovcí - Budišov nad Budišovkou 30.5.2010

 
     V neděli jsme vyrazili s welsh corgim Eliškou a borderkou Ufo na trénink za ovečkama. Přestože ovečky máme doma, raději jsme jeli potrénovat na farmu k paní Kynclové (CHS Alkyra www.alkyra.estranky.cz). Naše feny jsou začátečnice a i my nejsme moc zkušení, tak jsme nelitovali najetých kilometrů (do Budišova to máme 155km) a rozjeli jsme se na trénink pod odborným vedením. Ufo je teprve 4 měsíční, ale vedla si opravdu dobře. Ještě jí dopřejeme čas, aby vyzrála, ale již teď nám dokázala, že pokud my něco nepokazíme, bude super. Ohromnou radost nám udělala Eliška, o které jsme si mysleli, že bude vlažná. Ovečky jí natolik zaujaly, že byla neustále v pohybu a krásně obíhala stádečko. Respekt si zjednala bez zbytečné tvrdosti a dokonce byla i poslušná. Pásla na corgiho zvláštním způsobem, bez štěkání v úplné tichosti. Uvidíme, jak se bude rozvíjet dál. 26.6. pojedeme na zkoušky ZVOP, tak doufáme, že nám bude štěstí přát. Fotky paní Černochové jsou na http://westerngirls.rajce.idnes.cz a fotky od paní Kvasnicové na http://jarcaaberry.rajce.idnes.cz. V sekci Fotogalerie - akce v rubrice videa jsou krátká videíčka našich prvních pokusů o pasení.
 
 
                
 
                 
 
 
=======================================================================================================================

 

Dostihy Grand Prix Bohemia

Mladá Boleslav 23.5.2010

 
   Po zrušení dostihu v Kolíně jsme se ještě stihli přihlásit na dostih do Mladé Boleslavi, který se konal 23.05.2010. Mladá Boleslav je pro nás hodně daleko, ale chtěli jsme dokončit Valince licenci. Oba naši chrti běželi výborně. Při prvním běhu se sice Vali otočila ve startovacím boxu a vyrazila se zpožděním, ale při druhém běhu již vystartovala dobře a byla Hercegovi důsojným soupeřem. Valinka svoji licenci splnila a již může oficiálně startovat v dostizích. Herceg zaběhl nádherný čas 31,75 s a 31,66 s (480m) a nominoval se na zářijový dostih v maďarské Rábapatoně (Mistrovství světa).
Počasí docela vyšlo, až na malou přeháňku. Musíme moc pochválit místní klub, který hodně zapracoval na kvalitě dráhy, která se od loňského roku nesrovnatelně zlepšila. Ve fotogalerii - akce v kolonce videa je video z prvního běhu.
 
 
                      
 
 
=======================================================================================================================

Coursing Kralupy nad Vltavou (trénink)

 
     16.5. v neděli jsme využili příležitosti a jeli jsme potrénovat s naší chrticí Vali coursing do Kralup nad Vltavou. V sobotu měla běžet na dráze v Kolíně (ovál 480 m), ale po dlouhotrvajících deštích byl závod zrušen pro podmáčenou trať. Tak jsme s chutí vyrazili do Kralup. Bylo to Valinčino 1. seznámení s coursingem. Chrta Hercega jsme nechali doma, protože máme pocit, že je ještě příliš rychlý a zbrklý a na coursingu by si mohl přivodit nějaké zranění. Hercega chystáme na dostihy na ovále do Rábapatony (Maďarsko).
     Valinka běžela na jedničku, dokonce druhý běh běžela společně s čínským chocholatým psem, který se vysmekl a vydal se na trať společně s naší Vali. I to byla super zkušenost, na Valince bylo vidět, jak přítomnost druhého psa jí povzbudila k vyšším výkonům. Sice se tak moc snažila být u návnady první, že pár kladek oběhla vnějším obloukem, ale jsme rádi, že měla nějakého sparing partnera.
     Na tuto akci jsme se velmi těšili, setkali jsme se tam s naším příbuzenstvem z Prahy a užili si den plný pejsků. Vali tam měla i svůj "fun club." Moc se všem líbila a prože je to mazlivá fenka, byla ráda středem pozornosti.
     Video z tréninku je v sekci Fotogalerie - akce, v kolonce videa.
 
 
 
                   
Foto: Jana Menšíková
 
=======================================================================================================================
 
 

Dogtrekking Jednooký vlk

 
 
    Dogtrekking Jednooký vlk se pořádá každoročně na Vysočině. Tak jsme na něj vyslali naše holky, Zuzku a její chrtici Vali. Po týden trvajících deštích se v pátek udělalo nádherně a holky vyrazily z Velkého Dářka v 08:06 hod. na trasu dlouhou 95,5 km. Do cíle došly unavené, ale šťastné v sobotu v 19:30 hod. Trasa byla nádherná, po malebných místech Vysočiny. Bohužel máme jen pár foteček ze startu, protože jsme se rozhodly foťák nechat doma. Měly jsme k dispozici jen velký a těžký foťák, tak fotil jen Milan na startu a v cíli.
    Chci moc poděkovat pořadateli za hezkou procházku, naší babičce a Milanovi za péči o naši malou Aničku a domácí zvířátka a Milanovi za zapůjčení dogtrekové výbavy, dokonalý servis a úsporné zabalení batohu.
A hlavně taky děkuji moc chrtici Valince, za příjemnou společnost a bezproblémové absolvování dogtrekkingu.
 
 
                          
 
 
=======================================================================================================================

Vyhánění jehňat

 
   Tráva trochu narostla, tak po chvilkách začínáme pouštět ovečky "na zelené." Této úlohy se odpovědně zhostila naše dvouletá Anička. Video můžete skouknout v sekci Fotogalerie - Videa. Anička si vede skvěle, jehňátka za ní chodí jako pejsci.
 
 
        
 
 
=======================================================================================================================

Všechno nejlepší, holky

 
   27.4. oslavila 1. narozeniny naše fenka corgiho Eliška. Protože naše fena chrtice Vali měla narozky 10.4., dárky jsme předali společně. Eliška dostala nový obojek. Vybrali jsme neoprenový obojek od firmy Ezy Dog v modré barvě. Valinka, milovnice aportů, dostala házeč míčků Chuckit Ultra, se kterým i nešika dohodí na vzdálenost, že si i chrt docela zaběhá. Doporučujeme!
 
 
 
                     
 
 
 =======================================================================================================================

Klubová výstava chrtů - České Budějovice

    25.4. jsme se s našimi chrty zúčastnili klubové výstavy chrtů. Na výstavu jsme jeli hlavně kvůli zbonitování naší fenky Vali, což proběhlo úspěšně. Tak Naše Vali je chovná. Ani jsme netušili, jak se naši chrti budou líbit. Posuzovala nás rozhodčí Dubravka Reicher. Herceg dostal moc hezký posudek s výsledkem V1 CAC Klubový vítěz a Vali V1 CAC Klubová vítězka a nakonec i BOB. Byli jsme moc spokojeni, ale v umístění v závěrečných soutěžích jsme moc nedoufali. Ale zúčastnit jsme se chtěli vrámci propagace plemene. O to jsme byli více překvapeni, když nastoupil Herceg do soutěže se  psy ostatních plemen chrtů, kteří též dostali Klubového vítěze. Tuto soutěž posuzoval italský rozhodčí Dr. Lamberti a Hrceg jej zaujal hlavně svým pohybem natolik, že jej ocenil nádherným 2. místem (foto 1). To jsme považovali za velký úspěch. Naše překvapení ještě prohloubila Vali, která v se v konkurenci ostatních fen s titulem Klubová vítězka, umístila na 1. místě (foto 2 a 3). Vali ještě nastoupila s ostatními vítězi plemene (BOBy) o tutil BIS Klubové výstavy. Zde se umístila na 3. místě (foto 4). Z Českých Budějovic jsme odjížděli po celém dni unaveni, ale nesmírně šťastní, vždyť jsme si odvezli 6 nádherných pohárů, nějaké krmení a hlavně spoustu zážitků. Toto byl opravdu velký výstavní úspěch maďarských chrtů, který na českých výstavách nepamatujeme.
 
Foto 1 - Herceg (2. place) in competition of Club Winners (males) - all breeds
Foto 2 and 3 - Vali (1. place) in competition of Club Winners (females) - all breeds
Foto 4 - Vali (3. place) in competition BIS of Club Show
 
 
                      
 
 
=======================================================================================================================

Jaro je v plném proudu

   Máme další kuřátka. Od 19. do 21.4. se líhla druhá várka kuřátek (foto 1). Pro srovnání je tady foto první várky kuřátek. (foto 2). Ve druhé várce je 9 malajek (z 11 nasazených vajíček) a 11 faverolek (ze 35 nasazených vajíček). U faverolek je to letos opravdu nízká líhnivost, proto do třetí várky nasazujeme vajíčka po jiném kohoutovi a budeme doufat, že se to zlepší. Z indických bojovnic nemáme zatím ani kuřátko. Nasadili jsme 6 vajíček. Netušíme, jak se povede další várka, protože kohout nám začal kulhat a moc často nepojímal. Necháme se překvapit.
   Malí králíčci burgunďátka se mají také k světu (foto 3) a také malé havany jsou čiperky (foto 4).
   Naše ovečky jsou ostříhané a mají "letní kabátek." (foto 5).
   A nový kabátek má i naše ponička Porta. Ne že bychom ji stříhali, ale přelínala na letní srst a z téměř ryzáka máme téměř bělouše  (foto 6).
   Naši pejsci zkouší, jak jim to s ovečkami půjde. (foto 7 a 8).
 
 
 
              
 
                      
 
 
=======================================================================================================================

Dogtrekking Chřiby 2010

 
   Letošní rok jsme se rozhodli zúčastnit několika dogtrekkingů. První trek byl  pořádaný ve Chřibech Markem ZRNOU  a spol. v termínu od 8. do 11. dubna 2010. Délka trati dle propozic byla 85 km pro long (delší trať) a 40 km mid (kratší trať). Já(Milan) a fenka Vali jsme se rozhodli pro delší trať. Jenže Valinka se před trekem rozhárala a tak ji zastoupil pejsek Herceg, který se všeho zhostil znamenitě. Dogtrekking se velmi povedl po všech stránkách. Jsme rádi, že jsme se na tento trek vydali a že se nám jej podařilo bez vážnějších následků dokončit. Celkem jsme těch 85 km ušli za 35 hodin a 22 minut, což považuji za krásný výsledek (obzvláště pro chrťáka). Poděkování patří organizátorům za hladký průběh závodu a krásnou trať.  I počasí se letos vydařilo a člověk vyzkoušel od každého kousek (jasno-slunečno, zataženo, déšť, kroupy, sníh, větrno i bezvěří a ranní mrazíky). Už se těšíme na další trek na kterém bychom nechtěli chybět. Jedná se o dogtrekking Jednooký vlk na Vysočině. Další foto najdete v sekci fotogalerie akce - Dogtrekking Chřiby 2010.
 
 
 
 
 
 
 
 
===================================================================================================================

Všechno nejlepší, Vali

   V sobotu 10.4. oslavila naše Vali druhé narozeniny. Bylo to jen malé posezení u dortíku, předání dárků bude až 27.4., kdy má narozeniny naše fenka Eliška. Tak holkám společně vystrojíme větší oslavu. Užili jsme si to pěkně, nejvíce Valinka a naše dcera Anička. 
 
 

                           

 

 

=================================================================================================================== 

Máme kuřátka

 
  Od pátku do neděle (26.3. - 28.3.) se nám líhla kuřátka. Velkou radost nám udělaly naše malajky, když se ze 17 nasazených vajíček vylíhlo 15 kuřátek. O 3 jsme bohužel přišli, protože 2 neměla zatažené žloutkové váčky a 1 bylo tak popletené, že se pořád někam plazilo, až se odplazilo mimo žárovku. Bohužel už se jej nepodařilo zachránit. Takže zbylo 12 malajek, i to je hezké. Faverolky už nám udělaly menší radost, protože z 27 nasazených vajíček máme jen 5 kuřátek. Nevadí, druhá várka vajíček už je v líhni a třeba to bude lepší.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
=================================================================================================================== 
 

Vítej doma UFO

 12.3. přišel námi očekávaný den a přivezli jsme si domů naše nové štěně border kolie. Jmenuje se UFO Akumulátor a pochází z chovatelské stanice manželů Loučkových (www.akumulatordog.cz). Málá Ufo je moc čistotná, komunikativní a vůbec se ničeho nebojí. S našimi psy se skamarádila a už je tu doma.
 
 
         
 
 
 
 ==================================================================================================================

Máme další jehňátko

 
  11.3. začala rodit ovečka. Porod jsme vůbec nečekali, podle velikosti vemínka jsme očekávali jehně až v dubnu. Ale je to prvnička, tak je vše možné. Porod byl velmi těžký a bez naší pomoci by asi špatně dopadl. Jehňátko mělo skřížené přední nohy pod hrudníkem, nemohlo ven a ovečka potřebovala pomoci. Vše dobře dopadlo a máme malinkou jehničku. Protože mamina má málo mléka, musíme přikrmovat. Malinká je hodně vitální a doufáme, že bude v pořádku.
 
 
                                       
 
 
 
================================================================================================================= 
 

Zimní procházka

 
 
Stále si užíváme zimní přírody.  Pejsci rádi skotačí na zasněžených pláních. Ale my už toužebně očekáváme jaro. V nejbližších dnech budeme mít malé králíčky. Všechny samice by měly být březí. Také už jsme naložili vajíčka do líhně, tak kolem 27.3. se uvidí.  A aby těch mláďátek nebylo málo, tak v pátek 12.3. se k nám přistěhuje naše nové štěňátko border kolie.
 
 
                         
 
 
 
===================================================================================================================

Náš nový přírůstek

 
  V sobotu 13.2. jsme si byli vybrat štěně border kolie. Dlouho jsme uvažovali o dalším pejskovi, protože Milan se chce věnovat dogtrekkingům a ani jeden z našich psů nám na tento sport nepřipadá nejvhodnější. Letošní sezónu bude chodit s Valinkou, ale na příští rok bychom chtěli po Valince štěňátka, tak s ní moc počítat nemůžeme. Naše malá borderka se jmenuje Ufo Akumulátor a pochází z chovatelské stanice manželů Loučkových. Už její původ jí předurčuje k práci, plánujeme pro ni dogtrekkingy, pasení a možná postupem času i další kynologické aktivity. Jméno Ufo jsme si vybrali sami (ne, opravdu se Loučkovi nezbláznili, když tak pojmenovali fenku), kdo může říci, že mu lítá po zahradě UFO, že? Naše malá slečna se má k světu a kolem 10.3. by k nám měla přicestovat. Doufáme, že se jí bude u nás líbit.
 
 

     

 

     

 

=================================================================================================================== 

Mezinárodní výstava psů v Brně DUOCACIB -

6. a 7.2. 2010

 
V sobotu i v neděli jsme se zúčastnili této prestižní výstavy. Herceg ve třídě otevřené dostal V1 CAC CACIB a BOB, Valinka v mezitřídě V1 CAC a CACIB. Eliška byla na své první výstavě. Ve třídě mladých získala VD. S VDéčkem jsme počítali, je přestavěná a nemá zatím vyběhanou mechaniku pohybu (také je trochu macatější, než bych si předtavovala a o mém příšerném předvedení se raději nebudu moc rozepisovat). Na mechanice pohybu budeme pracovat, jen co budou cesty průchozí a nebudeme se bořit do sněhu. Její přestavění je také doufám jen věkem (nyní má 9 měsíců). Výstavní drezůra už je na nás, tak doufám, že se nějak sehrajeme. Uvidíme, jak si dále povede. Sobotní výstava byla plná zmatků. V kruhu jsme dostali složky jen na 2 pejsky, prý třetího nemáme zaplaceného. Tak nás poslali do výstavní kanceláře. Tam byla dvouhodinová fronta lidí, kteří zaplaceno měli, jen jim řekli to samé. Kvůli takovým nedorozuměním byl posunut i začátek posuzování. Po dvou hodinách ve frontě, kde většina vystavovatelů propadala panice, nás poslali zpět ke kruhu, že prý tam musí být složka i našeho třetího psa. A byla tam! Další stání ve frontě bylo na zápis do PP. což bylo už příjemnější. Poslední frontu jsme si vystáli do výstavní kanceláře, kde nám byl na místě vydám certifikát Českého šampiona (pro Hercega) a Českého junior šampiona (pro Valinku), kteří si zde splnili podmínky udělení. Domů jsme přijeli nesmírně unavení, ale spokojení. Když jsme to počítali, tak ten den jsme strávili téměř 6 hodin stáním ve frontách (do toho nepočítáme nekonečné popojíždění autem při příjezdu, kde se vyskytly problémy s parkovacími místy a odbavením, tedy spíše kasírováním řidičů).
 
Nedělní den už byl bez zmatků. Naši pejsci si vedli úplně stejně. Byl to vyčerpávající víkend. Na pochvalu organizátorů zase musíme říci, že kruhy byly prostorné, vybavené kobercem a přístupné ze 3 stran. Také dostatek místa kolem kruhů jsme jako majitelé větších psů ocenili. 
 
 
 
                         
 
===================================================================================================================
 

Závody psích spřežení Tři Studně - 23. - 24.1.2010

 

 Byli jsme se podívat na závodech psích spřežení. Trochu se nám postesklo po mushingu, tak jsme využili toho, že se tyto závody konají od nás velmi blízko. Vzali jsme s sebou i našeho Hrcega, protože jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by jej bavil skijöring. Skijöring jej docela baví (sice dostihová dráha jej baví víc), ale nikdo nejsme tak dobrý lyžař, abychom si s tímto "letadlem" troufli nastoupit do závodů psích spřežení.
 
 
Milan a Herceg při zkoušení skijöring (foto Martin Levíček)
Milan a Herceg při zkoušce skijöringu (foto Martin Levíček)
 
 
===================================================================================================================

Máme jehňátka

 
 
 31.1. se naší ovečce narodila v raních hodinách nádherná dvojčátka. Beránek je kus chlapa a i malá jehnička se má k světu. Jsou to malí čertíci a maminku nenechají chvíli v klidu.  Beránka bychom chtěli na podzim nechat oklasifikovat. Oba budou na prodej, zájemci, můžete se hlásit již nyní.
 
 
                    
 
 
===================================================================================================================

Nový přírůstek

 
 
V neděli 17.1. jsme si dovezli nádherného kohouta zdrobnělé bojovnice indické v barvě modře bažantí. Je z chovu pana Jordy z Němčic u Kolína. Uvidíme, jak se letos v našem chovu uplatní.
 
 
 
 
 

===================================================================================================================

Příprava na sezónu 2010

 
  I přes nepříznivé počasí, zimu a ostré zmrazky se snažíme, aby naši pejsci zústali v kondici. Cesty jsou u nás na Vysočině zaváté a neprůchodné, tak se snažíme nějaké prošlapat. Na fotkách vidíte našeho pejska Hercega, kterému se zima líbí.
 
 
 
 
 
.                
 
                   
 
 
===================================================================================================================