DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 17.12.2019 09:52:24

Domeček na konci vesnice

2013

PF 2014

 

 

=======================================================================================================================

Anglonubijský kozel

     V sobotu 9.11. jsme naši kozu Dorotku odvezli na námluvy za anglonubijským kozlem do Skorkova. Moc si to oba užili, koze se ani nechtělo domů. Tak doufáme, že se na jaře dočkáme kůzlátek. Tatínek je importovaný z Holandska z chovu Oudwoude, linie Tonic.

 

Foto z archivu manželů Dvořákových

===================================================================================================================

Naše stádečko koní

     Naše stádečko koní se rozrostlo o nový přírůstek, letošního hřebečka plemene welsh cob (jak jinak). Přicestoval k nám z hřebčína Trojice (jak jinak). Náš malý Cubbie, domácky Kuba, je po stejném otci jako náš Bilbo, tj. po Menai Supremacym. Jeho maminka je Pretoria Charlot. Bez problémů se zařadil do hierarchie, tak doufáme, že se mu bude u nás líbit.

 

 

====================================================================================================================

Dogtrekking - Bludná psice na Jizerkách

    Ve dnech 17. - 20. října se konal dogtrekking v Jizerských horách, kterého se zúčastnil táta Milan. Z důvodu nepřízně počasí a velmi rozvodněného terénu Milan nakonec vzdal a vrátil se po 23 km zpět do základního tábora. I když do cíle nedošel, musí pochválit perfektní organizaci pořadatelů a krásné zázemí na Prezidentské chatě a to včetně velmi ochotného personálu. Příroda Jizerských hor byla úžasná a ukázala všechny své tváře. Tak snad příště.

              

         

 

=====================================================================================================================

Náš poslední přírůstek

     Stali jsme se spolumajiteli této nádherné jalovičky plemene jersey. Nemohli jsme dlouho pro ni vymyslet jméno, tak jí říkáme "Maličká."

                             

 

====================================================================================================================

Výstava Vysočiny Bohdalov

     První říjnový víkend se v Bohdalově konala výstava drobného zvířectva. Jako každý rok jsme měli na starosti expozici ovcí a koz, kde jsme dělali odborné garanty. Také opět jako minulý rok jsme předváděli pasení ovcí s naší fenkou border kolie UFO na místním hřišti. Ukázka sklidila obrovský úspěch. Bohužel jsme ji v neděli nemohli opakovat, neboť naší fence se začalo ozývat staré zranění kolenních vazů a začala kulhat. Jinak výstava byla zdařená i co se týče našich zvířat. Naše ovečky vyhrály cenu pro nejlepší kolekci ovcí, naši marburští králíci dostali čestnou cenu i naše slepičky zdrobnělé faverolky lososovité dostaly čestnou cenu. Velmi nás potěšily naše nové slepičky brahmánky, které, ač 4 měsíční kuřata, si odnesly krásné hodnocení. My jsme se samozřejmě nejvíce věnovali expozici ovcí a koz. Můžeme si dovolit říct, že rok od roku stoupá kvalita vystavených zvířat a vůbec nezávidíme porotě rozhodčích, která má vybrat ty nejlepší. Máme velkou radost, že se tato výstava dostala do povědomí chovatelů i širší veřejnosti. Nemalý podíl na tom má i místní Žďárský deník, který ji věnoval nemalou pozornost. 

                 

 

                 

 

                                            

 

                                            

 

====================================================================================================================

Ovenálie 2013

     17. a 18.8. proběhly jako každý rok  v areálu Oveka na Zlobici ovčácké slavnosti. Tuto akci jsme si nemohli nechat ujít. Milan reprezentoval naši rodinu ve vaření kotlíkového guláše. Dopředu se také na to důkladně připravil. Guláš porotě i návštěvníkům moc chutnal a Milan se s ním umístil na krásném 4. místě. Sice 2. místo z loňského roku neobhájil, ale snad v příštím roce se zadaří a dosáhne opět na stupně vítězů. Akce byla vydařená, každý si našel, co jej baví. Stánky s dobrotami z masa a mléka, umělecké výrobky, šperky, zkrátka od každého něco. Hlavně děti ocenily stánky s hračkami. Moc se nám líbily ukázky pasení ovcí i rukodělné dílny, kde si každý mohl vyrobit něco z ovčí vlny. Zkrátka už nyní se těšíme na příští ročník.

              

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gratulujeme Čáro

     Naše odchovankyně Čára (Amesbury Witch), která žije v Německu, se zúčastnila německé speciální výstavy pro maďarské chrty Magyar Agar Jahresausstellung. Moc jí a jejím majitelům gratulujeme ke krásnému výsledku V1, CAC, VDH. Také dostala cenu za nejkrásnjší hlavu feny celé výstavy. Doufáme, že bude svým majitelům dělat jen samou radost. Také k ní do "smečky" přibyla nová kamarádka Banu, tak jim přejeme láskyplné soužití.

                             

 

=====================================================================================================================

Dogtrekking Stopou strejdy Šeráka - jubilejní 10. ročník

 

   Ve dnech 26. - 28.07.2013 se opět konal náš oblíbený dogtrekking "Šerák" v Jeseníkách. Nechtěli jsme porušit tradici, a proto jsme se opět zúčastnili. Milan letos startoval s pejskem plemene maďarský chrt "Hercegem". "Herceg" se již "Šeráka" už jednou účastnil, ale nedokončil jej. Šanci na opravu "Herceg" využil a s Milanem došli na krásném děleném posledním místě v čase 41 hodin a 42 minut. A to i přesto, že počásí bylo v Jeseníkách i letos extrémní - teploty přes den dosahovaly i 37 °C. Oba účastníci měli velkou radost, že se jim trek povedl. Dále musíme pochválit pořadatele za krásný a organizačně velmi zdařilý trek. Jako vždy.  Již se opět těšíme na další ročník. 

 

                                         

 

======================================================================================================================

Pernštejnské slavnosti

 

          Od 5. do 7.7. probíhaly na hradě Pernštejně a v okolních obcích Pernštejnské slavnosti. Je to každoroční tradice, která sem přiláká spoustu lidí z blízkého i dalekého okolí. Slavnosti na hrdadě Pernštejně jsme také navštívili a moc se nám tam líbilo. Do prostředí hradu byly citlivě zasazeny ukázky historického šermu, středověkých tanců, rytířských turnajů na koních a starých dělostřelců. Samozřejmě nechyběl ani kejklíř a středověká hudba. Moc jsme si to užili a dokonce i náš chrt Herceg se i v tom všem mumraji cítil na hradě jako doma.

 

                           

                    

 

=====================================================================================================================

Mistrovství Evropy v coursingu

Německo - Pouch

     22. a 23.6. se v německém Pouchu konalo Mistrovství Evropy v coursingu. Přestože náš Herceg není zkušený coursingář, tak jsme na tyto závody vyrazili. Maďarských chrtů tam byla opravdu hojná účast. Celkem jich bylo 35 (20 fen a 15 psů). Závodilo se zároveň na 4 dráhách, takže i přes velký počet psů to šlo velmi rychle. My jsme startovali nejdříve na dráze č. 2. Tam se Hercegovi jeho běh velmi vydařil a po prvním kole se dělil o 2. a 3. místo se ziskem 263 bodů. Na vítěze ztrácel 7 bodů. Byli jsme spokojeni, protože trať byla velmi náročná a dost psů nedošlo do cíle. Říkali jsme si, že kdyby pořadí tak zůstalo, byli bychom spokojeni. Druhé kolo bohužel běžel na sousední dráze č. 3. Sama tato dráha byla v takové blízkosti dráhy č. 2, že když se Hercegovi ztratil z dohledu střapec, šel jej logicky hledat na dráhu č. 2, na které běžel dopoledne. Navíc od tam byl slyšet i chod navijáku a šustění návnady. Takže druhý běh měl jako nedoběh. Velmi nás to mrzelo, měl to skvěle rozběhnuté, ale takový už je dostihový sport. Na Hercega jsme se nezlobili, protože se v podstatě zachoval logicky. Hlavně, že závody přežil ve zdraví a zkusíme znovu štěstí příští rok. Tento výlet jsme měli jako dovolenou, moc jsme si to užili, potkali jsme tam spoustu zajímavých lidí. Nemalý dík také patří vedoucí české ekipy, která se o nás vzorně starala a vždy s pořadateli vše vyjednávala.

 

              

              

 

====================================================================================================================

Táboření Náměšť nad Oslavou

 

      Naše 5ti letá dcera Anička byla poprvé s tátou tábořit. Zvolili si romantické Údolí Divoké Oslavky. Víkend 15.-16.6. strávili opravdu zálesáckým způsobem, plným zážitků. Oslavka byla ještě po povodních velmi rozvodněná, tak měli pro výlety opravdu těžký terén. Nejen že za víkend našlapali 16 km, sami si vařili na ohni a stavěli přístřešek k přespání, ale stihli i zmoknout, Anička spadla do řeky, upadla do kopřiv a byla bodnuta včelou. Prostě táboření se vším všudy, jak má být. Aničku to neodradilo a těší se na další výpravu.

 

              

              

              

              

    

 

=====================================================================================================================

Klinika se Zuzkou Prokopovou

ranč Loučka

     V neděl 9.6. jsme se jeli podívat na kliniku se Zuzkou Prokopovou na ranč Loučka. Protože se nám metody výcviku koní Zuzky Prokopové moc líbí, chtěli jsme je vidět "na živo," popř. se zeptat i na některé drovnosti ohledně výchovy našich mladých hřebečků Bertíka a Bilba. Bylo to pro nás velmi poučné, i Milan, co by začátečník si odnesl domů cenné poznatky.

 

              

 

=====================================================================================================================

Coursing Radslavice

      Náš maďarský chrt Herceg letos na podzim oslaví 6. narozeniny. Tak jsme si řekli, že je to už ten správný čas vyzkoušet coursing. Už má dost rozumu a není tak bláznivý jako za mladých let, aby si na coursingu ublížil. 27.4. jsme vyrazili na jeho první coursing do Radslavic. Využili jsme nabídky již zkušeného a úspěšného greyhounda Bel Etual Bright and Early, který měl zájem běžet s námi ve společném běhu. Tak měl náš Herceg na svoji premiéru společný běh. V 1. kole byl trochu překvapený, že návnada zatáčí i vpravo (z dostihů na ovále byl zvyklý na zatáčky jen doleva), ale potom se docela rozkoukal. První běh dostal dokonce 173 bodů, což bylo o 1 bod více, než jeho greyhoundí partner. Na druhém kole už se podepsala jeho únava a hlavně chybějící kondice, kdy po zimě jsme teprve teď "slezli z gauče," Druhý běh byl zase lepší grey (o 2 body), tak nakonec v celkovém hodnocení skončil o 1 bod za greyem na druhém místě s 343 body. Den to byl úžasný, Herceg si zařádil a získal nové zkušenosti. Také se nominoval na Mistrovství Evropy v německém Pouchu, tak v červnu si uděláme výlet a zkusíme štěstí  na coursingu v Německu.

 

              

 

              

 

    

 

=================================================================================================================

Sýrový dort

     Již delší dobu vyrábíme sýry (korbáčky a parenice), tak jsme trochu experimentovali a pustili se do výroby sýrových dortů. Toto je náš první pokus (svatební dort s růžičkou). Vážil 1,3 kg a byl celý z pařeného sýra.

 

                   

 

=======================================================================================================================

Jaro už je tu

    

     Velikonoce u nás ještě zdaleka neznamenaly příchod jara. Ale nyní už jaro opravdu nastává. Kuřátka i kachňátka se už líhnou, a z ovčína vítají jaro i letošní jehňata. Také nesmíme zapomenout gratulovat našim dubnovým oslavencům, naši babičce, fenkám Vali a Elišce a také koníkovi Bertíkovi.

 

                   

 

====================================================================================================================

Všechno nejlepší

 

    13.3. oslavil 2. narozeniny náš vrh  "A" maďarských chrtů. Všem našim odchovancům přejeme jen to nejlepší a ať dělají radost svým majitelům.

 

                    

                                        Athenry Fields                          Aureola                   Atlantis                    Aristido a Arrow

 

                             

                                                    Amesbury Witch                         Alison Gross                              Acanthis

[Autoři fotek- jednotliví majitelé pejsků]

=========================================================================================================================

PF 2013

                       

         

 

======================================================================================================================